Bale Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

İlk Balerin Kimdir? - Dans Yolculuğunuz İçin İlham Alabileceğiniz Ünlü Balerinler

Tutkusunun Tarihini Bilmek İsteyenler Buraya!

Baleye meraklı pek çok dans tutkununun yanıtını almak bulmak istediği sorulardan biri de ilk balerin kimdir sorusudur. Ancak dürüst olalım, bu soruya net bir yanıt vermek pek de kolay değil. İlk balerin kim sorusuna modern bale tarihçeleri farklı yanıtlar veriyor ve bu konudaki dedikoduya benzer tartışmaların kesin bir sonuca vardığını söylemek zor…

Yazımızda bale tarihi kaynaklarının ilk balerin kimdir sorusuna verdiği yanıtlara kısaca göz atacak, ardından genç bale tutkunlarına ilham olan dünyaca ünlü balerinler ve yaşam öykülerine bakacağız.

Bale Tarihi Kaynaklarında Farklı İsimler Geçiyor! – İlk Balerin Kimdir?

Modern bale tarihçilerinin bir bölümü ilk balerin kim sorusuna Mlle de la Fontaine yanıtını vermekte hemfikir gibi gözüküyor. 1681 yılında Le Triomphe de l’Amour adlı gösterisinde yer alan Fontaine, bu kaynaklara göre profesyonel anlamda balerinliğin doğuşuna ilk işaret edebileceğimiz yer.

Ancak kimi kaynaklar, her ne kadar profesyonel bir dansçı olmadığı kesin olsa da ilk balerin olarak İngiltere Kralı II. Charles’ın kız kardeşi Madame Henriette-Anne’ı öne çıkarıyor. Özellikle Fransız sarayında dansçı olarak kazandığı popülerlik ve 1661’de Ballet des Saisons’un ikinci bölümünde Diane rolünü diğer saray hanımlarıyla birlikte baleye benzer bir dans eşliğinde başlatması tüm bu karmaşasının nedeni.

Peki Ya İlk Türk Balerin?

Dünyaca ünlü balerinler hakkında konuşmaya başlamadan önce buraya kısa bir parantez açalım. Dünyada ilk balerin kimdir sorusuna kesin olmasa da bir yanıt verdik. Peki ilk Türk balerin kim? Böyle bir yazıda ilk Türk balerin Meriç Sümen hakkında bilgi vermeden geçmek olmaz. 1961 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi’ne sanatçı olarak giren ve devlet sanatçısı olan Meriç Sümen ilk Türk balerin…

70’li yıllarda Bolşoy Balesi’nde Giselle rolünü üstlenerek Bolşoy Balesi tarihinde ilk yabancı Prima Balerin olan Meriç Sümen’in dans kariyeri dünya çapında başarılarla dolu. İstanbul Devlet Opera ve Balesi ile Ankara Devlet Opera ve Balesi için müdürlük ve sanat yönetmenliği gibi görevleri üstlendikten sonra ise emekli oldu.

Danslarıyla Gelecek Nesillere İlham Olan Dünyaca Ünlü Balerinler

İlk balerin ve ilk Türk balerin başlıklarıyla ilklere göz attık. Artık ilkleri bir kenara bırakıyor ve bale tarihine damgasını vurmuş, dünyaca ünlü balerinler hakkında konuşmaya başlıyoruz. İşte sizler için sıraladığımız isimler:

  • Anna Pavlovna Pavlova: Dünyaca ünlü balerinler söz konusu olduğunda bu ismi anmadan olmaz. 20. yüzyılın başlarında dünyanın en ünlü balerini Pavlova’ydı. Avrupa’nın tüm kültür ve sanat başkentlerini kendisine hayran bırakan Pavlova, Rus balesinin en popüler isimlerinden.
  • Marie Taglioni: Dünyaca ünlü balerinler listemizin ikinci sırasında 19. yüzyıldan bir isim var. Taglioni’nin bale tarihinde bir çığır açtığını da vurgulayalım. Çünkü kendisi parmak uçlarında ilk dans eden, yani point tekniğini ilk uygulayan balerin.
  • Dame Ninette de Valois: 2001 yılında aramızdan ayrılan Valois’in bizim açımızdan önemi Türk balesinin de kurucusu olması. 1947’de ülkemizden davet olan dünyaca ünlü balerin Ankara Devlet Konservatuvarı’na bağlı olarak Türkiye’de bale eğitimi de verdi.
  • Margrot Fonteyn: 91 yılında yaşamını yitiren Fonteyn, çocukluktan itibaren Rus ekolünden aldığı eğitimin ardından dans kariyerini İngiliz Kraliyet Balesi’nde devam ettirdi ve dünyanın pek çok önemli noktasında bale gösterilerinde yer aldı.
  • Misty Copeland: Günümüzde dünyaca ünlü balerinler arasında öne çıkan Amerikalı balerin, Amerikan Balesi’nin ilk Afro-Amerikan baş dansçısı.
  • Olga Smirnova: 2013 yılında dünyanın en iyi dansçısı ödülüne layık görülen ve henüz 20’li yaşlarında olan Smirnova, efsanevi Bolşoy Akademisi’nin günümüzde parlayan en büyük yıldızlarından biri.

Kendinizi Geliştirin, Ünlü Balerinler Arasında Adınıza Yer Açın!

Bale, dünyanın en zarif, ancak hiç kuşkusuz en zor danslarından biri. Eğer siz de ülkemizin en iyi balerinleri arasında yer almak, hatta Avrupa’ya ve dünyaya dansınızla açılmak istiyorsanız çok çalışmaya devam etmeli, yeteneklerinizin körelmesine bir an bile izin vermemelisiniz.

Yalnızca bale derslerinden ibaret olmayan, kariyer ve eğitim danışmanlığı gibi seçeneklerle geleceğinizi planlamanıza da yardımcı olan bir bale kursu ile profesyonel dansçı olmaya hazırlanmak istemez misiniz? Bale Akademi’de tüm bunları ve daha fazlasını bulacağınızdan emin olabilirsiniz…

[widget-169]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 80