Bale Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Fındıkkıran Balesi Hikayesi – Görkemli Bir Başyapıt!

Fındıkkıran Balesi Bestecisi Çaykovski’den Unutulmaz Bir Eser…

Fındıkkıran balesi, E.T.A Hoffman’ın yazdığı Fındıkkıran ve Fareler Kralı hikayesinden esinlenmektedir. Olay örgüsü her ne kadar aynı olsa da Fındıkkıran balesindeki detaylar, hikayeden biraz daha farklıdır. Koreografisi Fransız balet Marius Petipa tarafından baleye dönüştürülen Fındıkkıran balesi konusu, Alman bir kızla Fındıkkıran Prens ve Fare Kral’ın hikayesinde etrafında gelişmektedir.

Fındıkkıran balesi müziği, 1891 yılında Rus besteci Çaykovski tarafından bestelenmiştir. Fındıkkıran balesi şarkısı, Çaykovski’nin bestelediği son bale olma özelliğini taşımaktadır. Dünyada en çok sahnelenen bale gösterilerinden biri olan Fındıkkıran balesi, Noel kutlamaları ile özdeşleşmiştir. 

Fındıkkıran Balesi Hikayesi - Fındıkkıran Balesi Konusu Nedir?

Fındıkkıran balesi konusu, tıpkı Kuğu Gölü balesindeki gibi orijinalinden farklı sonlarla da sahnelenmiştir. Ancak Fındıkkıran balesi hikayesinin orijinalinde; Stalhbaum ailesinin görkemli evinde Noel partisi düzenlenir. Noel kutlamaları için büyük hatta hayal edilebileceklerden çok daha büyük ve güzel bir Noel ağacı hazırlanır. Stalhbaum ailesinin tüm fertleri ve arkadaşları, bu partiye davetlidir. Çocuklar Clara ve Fritz, parti boyunca bale okulundaki arkadaşlarıyla birlikte dans eder ve eğlenir. Clara’nın vaftiz babası olan Drosselmeyer, bir sihirbaz ve oyuncakçıdır. Keyifli bir eğlence sunması için kendisi de partiye davet edilir. Tüm çocuklara hediyeler veren Drosselmeyer, Clara’ya Fındıkkıran bebek verir. Clara, bu bebekten büyülenmiş ve onun sihirlere güçlere sahip olduğuna inanmıştır. Fındıkkıran balesi hikayesinin devamında, Clara’nın kardeşi tarafından Fritz tarafından parçalanan Fındıkkıran bebeğin kendini onarması, Clara’yı bebeğin sihirli olduğunu tamamen ikna eder. 

Parti sonunda tüm misafirler evlerine dağıldıktan sonra Clara, Fındıkkıran’ı aramak için aşağı iner. Saat gece yarısı olduğunda evde garip şeylerin olduğunu fark eder. Oda gittikçe büyümeye başlar ve başlarında bir kral fare ile birlikte büyük bir fare sürüsü Clara’ya saldırır. Fındıkkıran hemen canlanır ve askerlerini çağırarak Clara’yı korur. Evde ansızın bir savaş başlar. Fındıkkıran’ın yenilmek üzere olduğunu anlayan Clara, ayakkabısını çıkararak Fare Kral’a vurur. Kralın yere yığılmasıyla Fındıkkıran da bitkin bir halde olduğu yere düşer. Clara, Fındıkkıran’ı kollarının arasına alır ve canlandırmaya çalışır. Yavaş yavaş ayılmaya başlayan Fındıkkıran, ilginç bir şekilde birdenbire yakışıklı bir prense dönüşür. Birlikte romantizm dolu bir dansa başlarlar. Yakışıklı prens, Clara’yı gökyüzüne taşır ve Kar Diyarı’na götürür.

Fındıkkıran balesi hikayesinin devamında Clara bulutların arasından uçarak vaftiz babası tarafından fantastik bir dünya getirilir. Burada güneş, ay, çiçekler ve farklı diyarlardan dansçılar vardır. Fare Kral bu büyülü dünyaya gelse de Drosselmeyer ve Fındıkkıran Prens, onu sonsuza denk sürgüne gönderir. Fındıkkıran balesi konusunun özeti aslında tam da burada başlar. Cesaretinden dolayı Drosselmeyer tarafından onuruna parti düzenlenen Clara, burada en büyük hayalini gerçekleştirir ve Şeker Perisi’ne dönüşür. Fındıkkıran Prens yeniden ortaya çıkar ve dans etmeye başlarlar. Dans doruk noktasına ulaştığında büyülü dünya sona erer ve Clara görkemli Noel ağacının dibinde uyanır. 

Clara’nın Büyülü Dünyasında Renkli Bir Yolculuk…

Fındıkkıran balesi bestecisi Çaykovski tarafından koreografisi desteklenen Fındıkkıran balesinin, 29 Aralık 1990’da Birmingham Kraliyet Balesi’nde dünya prömiyeri yapılmıştır. En görkemli bale gösterilerinden biri olan Fındıkkıran balesi müziği, Çaykovski’nin en popüler bestelerinden biridir. 

Noel kutlamaları yaparken uyuyakalan Clara’nın rüyasında büyülü bir dünyaya yolculuk yapması, bu dünyada ise hayatının aşkıyla karşılaşmasını konu edinen Fındıkkıran balesi, unutulmaz eserler arasına girmeyi başarmıştır. Dünyadaki tüm bale okullarında sahnelenen bu eser, bale sanatçılarının vazgeçilmezi olmuştur.

[widget-169]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 80